Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Slatko od celih neoguljenih smokava

Slatko od celih neoguljenih smokava

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k421
Slatko od celih neoguljenih smokava
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 4
04/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Zima će učiniti raskošnim deserte sa ovim slatkom od celih smokava"

Potrebni sastojci

  • smokve - 2 kg
  • šećer - 1.6 kg
  • limunska kiselina - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo smokve i isečemo njihove drške. Posipamo ih šećerom i stavljamo ih na ringlu na slabu vatru.

Nakon što počnu da uzaviru, blago ih izmešamo da se ne bi izdrobile. Kada uzavru, ostavljamo na 5 minuta i posle ih skidamo.

Prilikom uzaviranja se formira tamna pena, koja se skida.

Skidamo smokve i ostavljamo ih da se ohlade sa strane. Ova procedura se ponavlja nekoliko puta.

Limunsku kiselinu dodajemo onda kada vam se dopadne boja samog slatka od smokava. Upravo ona čuva ovu boju.

Kada nam se dopadne i gustina slatkog, skidamo ga.

Počinjemo da sipamo u tegle dok je još toplo, zatvaramo poklopcima i okrećemo sa poklopcem nadole.

Ostavljamo tako dok se ne ohlade, i stavljamo slatko od celih neoguljenih smokava za zimu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: