Način pripreme
Za slatko nam trebaju krupne i zrele smokve.
Smokve dobro operemo. Sečemo ih na krupne komade. Stavljamo ih u veliki pleh. Prelivamo sa 100 ml vode i 1 kg šećera. Promešamo. Stavljamo šerpu na tihu vatru da vri oko 2-3 sata. Nadgledamo slatko i često, lagano mešamo.
Pred kraj proveramo željenu gustinu slatkog, stavljamo na tanjir, uz pomoć male kašike, da proverimo. Pre nego što skinemo slatko od smokava sa vatre, otprilike 5 minuta pre nego što bude gotovo, stavljamo 1/2 kesice limuntusa.
Operemo tegle, lepo se osuše, poklopci takoće - najbolje je da se koriste male. Sipamo gotovo slatko od smokava u tegle i dobro zatvaramo.
Dobija se ukusno slatko sa krupnim komadima smokava, odogvarajuće za nadev za palačinke ili za kolače, slatkiše, ukrašavanje sladoleda i kiselog mleka.