Način pripreme
Operite pirinač, propržite po želji dok ne postane kristalan.
Dodajte vodu 1:2 i nakon što provri, računajte 18 minuta. Skinite sa vatre, nakon što proverite nekoliko zrnca da li je gotov. Posolite po ukusu i dobro izmešajte.
Pirinač sipajte u pljosnatu i duboku posudu. Ostavite na 15 minuta da se malo ohladi.
Dok čekate da se ohladi, zagrejte 6 supenih kašika ulja u tiganju i propržite alevu papriku na kratko.
Ravnomerno rasporedite kiselo mleko špatulom po pirinču. Nakon toga uzmite proprženu alevu papriku i dekorišite prema vašem osećaju.
Tako zaliveni pirinač ostavite da se u potpunosti ohladi ili barem da se stegne na 30-40 minuta. Može da se konzumira i topao.
Moja baka ga je servirala hladnog iz frižidera, veoma osvežavajuć ručak tokom letnjih dana.