Način pripreme
Tikvice narendajtei ostavite da se ocede.
Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na maslacu otopljenom na umerenoj vatri ( oko 40 g mslaca).
Posle četiri minuta dodajte tikvice i kuvajte dok ne omekšaju.
Sipajte pirinač, bez prethodnog pranja, i mešajte oko tri minuta. Začinite solju i biberom.
Ovde, po želji, možete dodati i oko 100 ml belog vina i mešati dok ne ispari pre nego što pređete na sledeći korak.
Sipajte bujon - vruć i u delovima. Dok Arborio pirinač ne apsorbuje jedan deo tečnosti, nemojte dodavati sledeći. Neprestano mešajte da se iz pirinča oslobodi što više skroba i da rižoto dobije karakterističnu kremastu strukturu.
Kuvanje pirinča ne bi trebalo da prelazi 14 minuta ili onoliko koliko je naznačeno na pakovanju određene sorte. Pored Arborio pirinča, možete koristiti i drugu sortu pirinča pogodnu za rižoto.
Na kraju dodajte maskarpone, malo rendanog parmezana i preostali maslac, kao i još soli i bibera po potrebi.
Mešajte dok se maslac i sir ne istope.
Poslužite ukusni rižoto od tikvica i maskarponea posut listićima parmezana i svaku porciju ukrasite mirisnim listovima svežeg bosiljka.
Prijatno!