Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Torta sa Vanilom Božićna zvezda

Torta sa Vanilom Božićna zvezda

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Torta sa Vanilom Božićna zvezda2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Neka Božićna zvezda ozari i vašu trpezu"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 150 g
  • brašno - 130 g
  • voda - 3 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • vanila - 1 esencija
  • za mlečni krem
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • šećer - 1/2 šolje
  • maslac - 30 g
  • za krem sa pavlakom
  • pavlaka - 150 ml
  • kisela pavlaka - 200 g
  • bela čokolada - 100 g
  • za ukras
  • pavlaka - 250 ml
  • fondan
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ulje, vodu i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Dodajte vanilu i izmešajte. Sipajte smesu u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite koru na 180 stepeni otprilike 15 minuta.

Izvadite i ostavite da se ohladi. Od nje isecite 3 kruga.

U šerpi skuvajte 2/3 mleka. U posudi umutite jaja sa šećerom, brašnom i ostalim mlekom. Dodajte ga u tankom mlazu u ključalo mleko.

Mešajte dok se ne zgusti. Skinite sa ringle, sačekajte malo da se ohladi i dodajte maslac. Lepo izmešajte krem. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

U posudi umutite pavlaku. U nju dodajte kiselu pavlaku i istopljenu i ohlađenu čokoladu. Dobro izmešajte.

Na poslužavnik stavite jednu koru. Prelijte je šećernim sirupom. Sipajte 1/2 mlečnog krema.

Pokrijte 1/2 krema sa pavlakom i stavite drugu koru. Ponovo zalijte, sipajte ostali mlečni krem i pokrijte kremom sa pavlakom.

Stavite treću koru i tortu namažite delom umućene pavlake. Nakon toga špric napunite pavlakom sa malim okruglim dodatkom i ukrasite celu tortu.

Odozgo stavite prethodno napravljene cvetove od fondana.

Stavite tortu od pavlake u frižider na jednu noć.

Torta je prečnika otprilike 20 cm.

Torta sa vanilom Božićna zvezda je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: