Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Aromatičan milibrot sa ratlukom

Aromatičan milibrot sa ratlukom

Potrebitel#167180Potrebitel#167180
Kuvar
10029359
Aromatičan milibrot sa ratlukom
Fotografije: Mariana
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
3
"Tradicija nalaže da se spremi ukusan milibrot, a pak mi dodajemo i malo ratluka da ga zasladimo"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 40 g
  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 240 g
  • ulje - 220 ml
  • vanila - 5 komada
  • limunova kora - od 2 limuna
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže
  • brašno - 1.500 - 1.700 kg
  • ratluk - 3 - 4 kutije, u boji
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 5 - 7 supenih kašika, šećerni sirup
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Nahranimo kvasac sa 2 supene kašike šećera, izmešamo, dodajemo 100 ml toplog mleka, izmešamo. Dodajemo i brašano 4-6 supenih kašika dok se ne pretvori u kašicu. Pokrivamo i ostavljamo da se aktivira.

U posudi pomešamo jaja, šećerr veoma dobro izmešamo, dodajemo kore limuna i pomorandže (koristimo samo obojeni deo) vanile, ostalo toplo sveže mleko i u nekoliko puta dodajemo ulje po malo u tankom mlazu, dok ne ostane otprilike 100 ml koje ćemo ubaciti spolja.

Dodajemo po malo brašna i mesimo testo za ukusne milibrote. Čim je testo upilo dovoljno brašna, dodajemo ostalu masnoću spolja.

Pokrivamo i ostavljamo da nadođe na toplom (može i u rerni na otprilike 40-50 stepeni, zavisi od rerne). Nakon dizanja, delim testo na 3 jednaka dela. Od njih ćemo oblikovati 3 milibrota sa pletenicom prema želji i našim mogućnostima. Ostavljamo da nadođe na toplom.

Pečemo u početku na niskoj temperaturi tako što postepeno pojačavamo do 160 stepeni. Od šećera i vode kuvamo gust šećerni sirup. Nakon što se ispeku milibroti, premazujemo šećernim sirupom i posipamo šećerom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: