Način pripreme
Ako niste ljubitelj arome anisa u komoraču, probajte da ga ispečete u rerni i ostaćete iznenađeni kako se on gubi nakon termičke obrade i njegov ukus postaje mekši i neodoljiv. U kombinaciji sa belim lukom, belim vinom i harmonijom ukus, još je divniji.
Očistite komorač od njegovog spoljašnjeg sloja, operite, isecite krajevei i isecite uzdužno na četvrtinice.
Odvojte čenove belog luka od glave, skinite njihov krajnji omotač bez da ih u potpunosti gulite, posle ih izgnječite dlanom, pritiskajući na kuhinjskoj dasci.
Blanširajte komorač otprilike 8-10 minuta u posoljenoj ključaloj vodi. Izvadite ga rešetkastom kašikom i stavite u jedan sloj u tepsiju dobro nauljenu maslinovim uljem.
Između četvrtnica komorača stavite izgnječene čenove belog luka i majčinu dušicu. Zalijte sokom od jednog limuna, belim vinom, maslinovim uljem i sa malo vodice. Na kraju posolite.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se ne dobije prijatna boja, nakon toga okrenite povrće i dopecite na kratko i sa druge strane. Ako je tečnost isparila, sipajte po malo vode, pazeći da komorač ne ostane suvi, ali ipak ne sme da pliva u tečnosti.
Kada uhvati boju, gotov je. Na kraju ja pojačavam rernu do 200 stepeni.
Poslužite pečeni komorač topao ili blago ohlađen. Neobično ukusan da se jede samostalno ili kao garnirung uz ribu ili meso.
Komorač u rerni je veoma ukusan.
Komentari