Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Krompir čorba»Obična čorba od krompira

Obična čorba od krompira

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
382186
Obična čorba od krompira
Fotografije: V kuhnyata s Beni
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Ovaj recept je vodič za savršenu čorbu od krompira"

Potrebni sastojci

  • krompir - 900 g /6 srednjih/
  • šargarepa - 1 velika /100 g/ krupno narendana
  • crni luk - 1 glavica srednje veličine /60 g/
  • morska so - fino mlevena
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • nana - 2 kašičice, osušena, mlevena
  • kravlji maslac - i ulje
  • fida - 1 i 1/2 kuglice /šake/
  • peršun - 1/2 veze
  • za zapršku
  • žumanca - 2 komada
  • brašno - 1/2 kašike
  • kiselo mleko - 130 g
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir oljuštite, operite i naseckajte na veoma sitne kockice ne veće od 1x1 cm. Operite krompir, jer pušta skrob koji kuvanjem pravi penu, ali ovaj korak možete preskočiti.

Za to vreme zagrejte 2 i 1/2 litra vode u loncu.

U velikom loncu u kome ćete kuvati čorbu od krompira zagrejte sam 3 kašike ulja i 1 kašiku maslaca. Dodajte luk, šargarepu, sitno iseckane stabljike peršuna, posolite i kuvajte dok ne omekšaju i dok šargarepa ne poprimi lepu boju.

Zatim dodajte krompir, promešajte i posle otprilike minut posolite, pospite peršunom i alevom paprikom. Ponovo promešajte i nakon još 1 minuta dodajte svu vrelu vodu. Krčkajte sam jesenju čorbu oko 25 minuta ili dok krompir ne omekša.

Nivo toplote na 4 od 6 na mojoj peći i poklopac lonca je bio malo otvoren. Kada je krompir bio potpuno skuvan, dodajte fidu, kuvajte ga oko 4-5 minuta ili dok malo ne nabubri, ali bez prekuvavanja čorbe od krompira. Ovo vreme može da varira u zavisnosti od same fide.

Za to vreme pripremite zapršku tako što u činiju stavilte dva žumanca, prstohvat soli i brašno i kuhinjskim mikserom pretvorite sve u glatku smesu.

Dodajte kiselo mleko i mešaajte dok se ne upije. U ovu smesu dodajte 2-3 kutlače čorbe i promešajte. Zatim sipajte smesu iz posude u šerpu i mešajte. Čim čorba ponovo proključa, kuvajte je 2-3 minuta i sklonite sa vatre. Dodajte parče maslaca i sitno iseckani peršun i poslednji put promešajte. Čorbu poslužite toplu.

Prijatno!

Ja kuvam veće količine, ali ako kuvate za 1-2 osobe, proizvode možete smanjiti za pola.

Za ovu jednostavnu čorbu od krompira važno je da krompir bude običan stari krompir. Za ovu supu nije pogodno koristiti mladi krompir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: