Način pripreme
Praziluk se očisti i opere. Nasecka se na kolutiće. Pečurke se operu i naseckaju na kriškice. Orasi se krupno iseckaju.
U tiganj se stavlja ulje da se zagreje. Stavlja se prazuluk da se proprži. Dodaje se šećer. Dodaju se i pečurke da se proprže. Dodaju se pirinač i orasi.
Sipa se vrela voda. Začinjava se solju i crnim biberom. Meša se dok ne bude gotovo.
Šaran se očisti. Dobro se opere. Riba se dobro usoli i iznutra. Stavlja se u tepsiju sa poklopcem. Puni se pripremljenim nadevom.
Sa gornje strane šarana se prave paralelni rezovi.
Limun se seče na polukriške. Zaliva se vinom i jednom čašom vode.
Peče se sa poklopcem dok ne bude gotovo, tako što se 10 minuta pre nego što se izvadi iz rerne skida poklopac kako bi se zapekao punjeni šaran.
Punjeni jesenji šaran je gotov.