Način pripreme
Očistite šarana od iznutrica, krila i krljušti, posolite ga dobro i ostavite da odstoji 1-2 sata tako. Po želji posle možete da ga operete da ne bude previše slan.
Za to vreme pripremite nadev. Zagrejte veći deo masnoće i propržite na kratko orahe. Dodajte iseckan na sitno luk ili praziluk, čim blago omekša - sitno isečene šargarepe, očišćene i sitno isečene pečurke i na kraju sitno isečen paradajz.
Čim omekšaju dodajte začine. Ostavite tečnost od nadeva da ispari i sklonite ga sa ringle. Promešajte sa sitno isečenim kiselim krastavćićima, namrvljenim jajima i soja sosom. Na kraju dodajte i sveže iseckan peršun.
Napunite šarana ovom smesom i zašijte ga. Stavite ga u podmazanu posudu za pečenje preko krugova luka, da se ne lepi pri pečenju. Prelijte šarana belim vinom, namažite ga blago masnoćom, a ako vam je ostao nadev, rasporedite ga u posudi oko njega.
Dolijte i malo tople vode, pokrijte posudu folijom i stavite da se peče u umerenoj rerni 45 minuta do sat vremena. Nakon toga sklonite foliju i zapecite dok ne dobije laganu preplanulost.