Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Punjeni Šaran»Punjeni šaran za Nikoljdan

Punjeni šaran za Nikoljdan

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
55214732223
Punjeni šaran za Nikoljdan
Fotografije: Diana Kostova
1 / 4sa Videom
24/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
135 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
8
"Sada ostaje da nađete nekog Nikolu ili Nikolinu i da im pošaljete recept. Tako će znati kako vam se sviđa šaran za Nikoljdan!"

Potrebni sastojci

  • šaran - 2 - 3 kg
  • luk - 500 g, može i praziluk
  • paradajz - 200 g + 1 kašika paradajz pirea
  • šaragrepa - 100 g
  • kiseli krastavčići - 120 g
  • pečurke - 200 g, sterilisane, mogu i sveže
  • jaja - 2 komada, tvrdo kuvana
  • orasi - 100 g, blago namrvljeni
  • vino - 50 - 100 ml, belo
  • soja sos - 10 g
  • ulje - 100 ml
  • peršun - 1/3 vezice, iseckan
  • biber - po ukusu
  • so
  • univerzalni začin - za ribu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite šarana od iznutrica, krila i krljušti, posolite ga dobro i ostavite da odstoji 1-2 sata tako. Po želji posle možete da ga operete da ne bude previše slan.

Za to vreme pripremite nadev. Zagrejte veći deo masnoće i propržite na kratko orahe. Dodajte iseckan na sitno luk ili praziluk, čim blago omekša - sitno isečene šargarepe, očišćene i sitno isečene pečurke i na kraju sitno isečen paradajz.

Čim omekšaju dodajte začine. Ostavite tečnost od nadeva da ispari i sklonite ga sa ringle. Promešajte sa sitno isečenim kiselim krastavćićima, namrvljenim jajima i soja sosom. Na kraju dodajte i sveže iseckan peršun.

Napunite šarana ovom smesom i zašijte ga. Stavite ga u podmazanu posudu za pečenje preko krugova luka, da se ne lepi pri pečenju. Prelijte šarana belim vinom, namažite ga blago masnoćom, a ako vam je ostao nadev, rasporedite ga u posudi oko njega.

Dolijte i malo tople vode, pokrijte posudu folijom i stavite da se peče u umerenoj rerni 45 minuta do sat vremena. Nakon toga sklonite foliju i zapecite dok ne dobije laganu preplanulost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: