Način pripreme
Pažljivo odvojiti listove kupusa pazeći da se ne pocepaju. Ili ako kupujete već pripremljene listove kiselog kupusa preskočite ovaj korak. Ukoliko je drška na sredini kupusa debela, istanjiti je nožem.
Pripremiti nadev tako što se nasecka glavica luka i isprži na ulju.
Dodaje se mleveno meso i prži uz povremeno mešanje. Nakon desetak minuta dodaje se prethodno opran i oceđen pirinač, vegeta, biber, aleva paprika i malo proprži uz neprestano mešanje. Na kraju se dodaje kašika brašna, promeša i sklanja sa šporeta.
Na svaki list kupusa staviti nadev i uvijati sarme tako što se preko nadeva preklopi list kupusa, potom se krajevi saviju na unutra i sarma urola do kraja.
Na dno šerpe staviti nekoliko listova kupusa. Ređati sarme u šerpu, slobodno staviti i drugi red dok se svi sastojci ne utroše. Preko poređati suvia rebra i prekriti listovima kupusa.
Pritisnuti tanjirom, naliti vodom da bude u nivou sarmi, dodati i lovorov list i staviti u rernu da se peče.
Peći oko 1 sat, pa na kraju preliti uljem sa malo aleve paprike.
Vratiti u rernu još par minuta i moja sarma od kiselog kupusa je gotova.