Način pripreme
Paprike se očiste od semenki, nakon čega se seckaju na tanke ivice, a nakon toga na male kockice.
Luk se oguli i sitno se secka. Šargarepa se gli i takođe se seče na tanke ivice, nakon čega na sitne kockice. U dubokoj šerpi se zagreje ulje i u njemu se dinsta povrće.
Mleveno meso se stavlja u posudu i pomeša se sa alevom paprikom i 1 kašičicom čubra. Od njega se oblikuju ćuftice. Kada se povrće izdinsta, dodaje se voda do pola i kuva se dok ne omekša.
Ukusna supa se začinjava solju, crnim biberom i čubrom. Ćufte se uvaljaju u brašno i stavljaju se u supu u povrće!
10 minuta pre nego što supa sa ćuftama bude gotova, dodaje se pirinač. Kuva se još malo poklopljeno dok se pirinač ne skuva. Za to vreme peršun se veoma sitno secka, bez drški.
U posudu se stavljaju žumanca i muti se zajedno sa kiselim mlekom. Kada je supa sa ćuftama gotova, skida se sa ringle i ostavlja se na 10-15 minuta da se ohladi. Ne sme da bude vrela zaprška kada zapržavate, zato što će se preseći.
Kutlačom se stavlja supa u mleko i žuamanca i neprestano se meša metalnom žicom za mućenje.
Nakon toga hladna zaprška se stavlja u supu tako što se neprestano meša kutlačom.
Na kraju se dodaje peršun i supa je spremna za konzumaciju.
Veoma ukusna, topla i aromatična supa sa ćuftama.
Savršena za hladne zimske mesece! Neka vam je slatko!