Način pripreme
Luk očistite i krupnije isecite. Praziluk očistite i operite. Isecite na krugove. Beli luk oljuštite i isecite na kriške. Dimljenu slaninu isecite na tanke ivice. Iseckajte ruzmarin. Na umerenoj vatri ugrejte veliku šerpu.
U isto vreme dodajte slaninu i ruzmarin. Dodajte jednu kašičicu maslinovog ulja, listove lovora. Mešajte oko 2 minuta. Dodajte luk, praziluk i beli luk. Pržite oko 10 minuta, mešajte.
U međuvremenu operite slatki krompir i pečurke. Krompir isecite na kockcie, nemojte ljuštiti. Pečurkama odvojite koren i kapice ostavite cele. Dodajte ih u šerpu. Odvojite kožu pilećih bataka i dodajte i njih. Sipajte vino i ostavite malo da ispari.
Dodajte paradajz. Posudu paradajza operite sa oko 400 ml vode i takođe sipajte u šerpu. Promešajte. Odvojite koštice maslina i dodajte ih. Ostavite na vatri da provri.
Začinite solju i biberom. Prebacite u rernu na oko sat vremena, dok se ne zgusne i dok svi sastojci ne budu gotovi. Meso treba da se odvaja od kosti.
Piletinu sa pečurkama i slatkim krompirom servirajte sa odgovarajućim hlebom da biste mogli da umačete u odlični sos.