Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Mekike»Najmekše mekike

Najmekše mekike

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Najmekše mekike7 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Toliko su vazdušaste i mekane da nestaju za nekoliko minuta"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 450 g
  • kiselo mleko - 250 g
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • prašak za pecivo - 10 g
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Video sam recept za najmekše mekike na jednom turskom sajtu.

Svi proizvodi treba da budu sobne temperature, pa izvadite jaje i kiselo mleko iz frižidera najmanje sat vremena pre mešenja testa.

Prosejte brašno u dublju posudu i dodajte so i prašak za pecivo.

Količina brašna je približna jer je svako brašno različito. Zato ne stavljajte celu količinu brašna odjednom, već ostavite malo i po potrebi dodajte na kraju.

Dobro promešajte i formirajte udubljenje u koje dodajte ostatak proizvoda – šećer, ulje i kiselo mleko.

Umesite veoma mekano testo koje stavite u posudu i prekrijte pamučnom krpom oko 30 minuta.

Testo ne sadrži kvasac, ali je ipak lepo odmoriti ga da se opusti.

Nakon što prođe ovo vreme, testo podelite na 10-12 jednakih delova, svaki od njih formirati u kuglu i staviti na radnu površinu koja je malo pobrašnjena.

Kuglice testa prekrijte krpom da sprečite stvaranje kore.

Uzmite lopticu testa i razvaljajte je u veoma tanku koru prečnika oko 15-17 cm na blago pobrašnjenoj podlozi.

Pripremite duboki tiganj.

Zagrejte veliku količinu ulja, trebalo bi da bude oko 2 prsta, jer mekike jako narastu, i pržite ih do zlatne boje, sa svake strane.

Stepen šporeta treba da bude jedan stepen ispod maksimuma. Od mogućih 6 stepeni, pecivo pržite na 5.

Osim što su veoma ukusne, ova mekike ne uzimaju mnogo masti.

Poslužite najmekše mekike posute šećerom u prahu, sa domaćim džemom, medom, čokoladom ili sa komadom sira, po svačijem ukusu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: