Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Slepljeni medenjaci iz davnina

Slepljeni medenjaci iz davnina

ValeriaValeria
Šef kuhinje
24599643
Slepljeni medenjaci iz davnina
Fotografije: Valeria
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Sa rizikom da narušimo dijetu, predstavljamo vam jedne neodoljive nedenjake iz stare sveske."

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 160 ml
  • med - 1/2 šolje
  • cimet - 1 kesica /8g/
  • soda bikarbona - 1 ravna supena kašika
  • sirće - 1 supena kašika
  • brašno - 5 šolja /otprilike 750 g/
  • još
  • slatko - za slepljivanje
  • orasi - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Svi sastojci za testo (osim brašna) se pomešaju. Soda se gasi u sirćetu. Meša se žicom za mućenje. Postepeno se stavlja brašno i mesi se testo. Testo treba sasvim blago da se lepi kako biste mirno mogli da radite sa njim.

Od testa se oblikuju loptice veličine oraha /25 g su moji medenjaci/. Loptice se ređaju u tepsiju, obloženu papirom za pečnje, tako što se između njih ostavlja mesto. Pokazala sam na jednoj od fotografija.

Prilikom pečenja se stavljaju. Kolačići se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 20 minuta, dok ne popucaju. Svaka redna peče drugačije, moja je na gas, procenite za vašu.

Gotovi medenjaci se ostavljaju da se u potpunosti ohlade. Nakon toga se slepljuju sa slatkom i uvaljaju u mlevene orahe. Ostavljaju se na nekoliko sati da omekšaju. Što duže stoje, budu lepši slepljeni kolačići.

Možete da razvijete testo i da isečete medenjake pomoću kalupčića, da ih ispečete i ukrasite. Tada je vreme pečenja 10 minuta.

Možete da izdubite medenjake, da ih napnite nekim kremom i da ih slepite kao slatke breskvice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: