Način pripreme
Vasiljevdan!
Neka su danas živi i zdravi imenjaci!
Tradicija praznika i trpeza koja se sprema na Vasiljevdan je dosta raznovrsna u različitim etnografskim oblastima zemlje. Međutim, ja ću vas upoznati sa našom porodičnom tradicijom - kao dete sećam se kako mi je baka, a posle i majka na Vasiljevdan pravila pihtiju, kod nas je karakteristična želirana, nije toliko popularna pihtija čorba, ali meni se sviđa i što se kaže - prekršila sam tradiciju i jedem je toplu.
Ali evo danas vam predstavljam kako je pravim želiranu. Sigurna sam da imate svoj način i to veoma dobar, a neki od vas je sigurno ne odobravaju tako da kada je reč o ukusu tu nema jednakih.
Prvo, svinjske noge i svinjske uši se operu, ako nisu i nakon toga se očiste, istružu se nožem, operu i stavljaju u šerpu za kuvanje, veoma brzo bude gotovo u multikukeru. Dodaje se meso, crni biber u zrnu, lovorov list, so. Sve se zaliva vodom i kuva se na ringli otprilike dva sata i više, dok meso ne počne da spada sa kostiju.
Nakon toga vadim noge, uši i meso i hladim, posle kidam ili sitno seckam i stavljam u tepsiju ili u posebne posudice. U ovoj etapi možete da stavite naseckani beli luk, mogu i kiseli krastavčići ili šargarepe iz turšije, bude ukusno, ali sada vam predstavljam klasičnu varijantu bez dodataka.
Nakon toga pažljivo procedim bujon i sipam ga na meso i beli luk.
Ostavljam na hladnom dok se lepo želira.
Posle jedemo čist kolagen i to u jednoj ukusnoj varijanti.
Na fotografijama imamo i pihtijuu sa dodatom ljutom tucanom paprikom za još veći užitak.
Nadam se da vas nisam mnogo pomutila sa ovim tradicionalnim zimskim jelom.
Želim vam sreću Novu godinu!
Budite zdravi i uživajte u životu i zadovoljstvu domaće spremljene hrane!