Način pripreme
Uvila sam u rolat svih 26 kora, naseckala sam na 3 jednaka dela i poređala sam jedan na drugi. Namočila sam pamučnom krpom i pokrila sam ih.
Orašaste plodove sam sitno samlela u secku. U kaseroli sam istopila maslac i pomešala sa uljem.
Uzela sam po 2 trake kora, orašaste plodove sam posula po celoj njihovoj dužini i savila sam kao u harmoniku.
Oba kraja sam presavila ka unutra, pritiskala sam i oblikovala snop koji se okreće i stavlja u tepsiju.
Baklavice sam premazala masnoćom i pekla na 180 stepeni dok ne budu gotove.
Za to vreme šećer sa vodom i limunovim sokom sam kuvala u šerpi na ringli. Kuvala sam ukupno 15 minuta od trenutka uzaviranja.
Vruću baklavu zalivam vrelim šećernim sirupom, tako postaje hrskava.
Posipa se krpno mlevenim pistaćima.
Ostavlja se na nekoliko sati dok ne upije sav sirup.
Neobične male baklave su gotove.
Komentari