Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna torta sa bananama za svaki praznik

Čokoladna torta sa bananama za svaki praznik

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Čokoladna torta sa bananama za svaki praznik4 / 4
30/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Uživajte u ovoj predivnoj veoma čokoladnoj prazničnoj torti! Srećni praznici!"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • brašno - 110 g
  • belance - 6 komada + 90 g šećera i prstohvat soli
  • žumanca - 6 komada + 65 g šećera
  • kakao - 15 g
  • maslac - 45 g
  • crna čokolada - 90 g /ja sam koristila 54%/
  • Za krem
  • mlečna čokolada - 200 g /ja sam koristila 33%/
  • životinjska pavlaka - 200 g, 35% /vruća/
  • životinjska pavlaka - 350 g, 35% /hladna/
  • Sirup
  • kafa - 300 g, skuvana
  • šećer - 50 g /ili više/
  • rum - 30 g /ili drugi alkohol po želji/
* merne jedinice

Način pripreme

U kalup sa prečnikom od 22 cm:

Primo pripremamo jednostavan krem samo sa dva sastojka: Zagrevamo 200 g pavlake na ringli do ključanja, bez da proključa i dodajemo 200 g čokolade. Sačekamo minuticu i mešamo dok se sastojci ne pomešaju, posle dodajemo ostalu pavlaku, ponovo mešamo i stavljamo u frižider da se prohladi.

Priprema kore:

Odvajamo žumanca od belanaca. Mutimo belanca sa odvojenim šećerom u posudi dok vrhovi ne postanu mekani. Mutimo žumanca sa odvojenim šećerom i u njih dodajemo istopljenu na vodenoj pari blago ohlađenu čokoladu.

U drugoj posudi pomešamo brašno sa kakaom, po želji možete da prosejete smesu. Počinjemo da mešamo sastojke tako što u umućena žumanca i čokoladu dodajemo u tri puta umućena belanca i pažljivo mešamo smesu.

Nakon toga dodajemo maslac i ponovo lagano mutimo. Na kraju dodajemo u dva puta smesu od brašna i pažljivo mešamo dok se u potpunosti ne apsorbuje. Gotovu smesu za našu koru sipamo u kalup sa pokretnim dnom, prethodno podmazan.

Pečemo na 170 °C u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 35 minuta.

Kada su kora i krem dobro ohlađeni, prelazimo na sastavljanje naše praznične torte. Mikserom mutimo ohlađeni krem dok se ne dobije vazdušast, gust krem. Pazite da mnogo dugo ne mutite pavlaku! Mutite dok se ne zgusti i prestanite.

Pripremamo koru tako što prvo obeležavamo nožem tri jednaka dela i posle sečemo koru. Lepo kod ove kore je što se lako seče, ne mrvi se i bude savršena. Banane sčeemo na tanke kolutiće.

Postavljamo prvu čokoladnu koru, prelivamo, gledajući da pravilno rasporedimo sirup, da ima za sve tri kore. Rasporedimo deo krema ravnomerno preko kore, ređamo isečene banane.

Ponavljamo sa svim korama tako da na poslednjoj kori ne bude banana, nego ćemo ravnomerno rasporediti krem po celoj čokoladnoj torti.

Ako želite, ostavite malo za ukras od ružica. Dekorišite po vašem ukusu. Ja sam dekorisala ružicama, delom kore sitno izmrvljenim i sa malo čokolade. Uživajte u ovoj predivnoj veoma čokoladnoj prazničnoj torti!

Srećni praznici!

Torta može da se zalije i koka kolom umesto ovog sirupa, tada neće biti potrebe da se zagreva i da se dodaje šećer!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: