Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ekleri»Božićni ekleri sa domaćim kremom

Božićni ekleri sa domaćim kremom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Božićni ekleri sa domaćim kremom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
18
"Neobični ekleri, sa kojima ćete obradovati male i velike"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 šolja
  • ulje - 100 ml
  • voda - 1 šolja
  • so - prstohvat
  • jaja - 4 komada
  • za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • šećer - po ukusu
  • vanila - 1 komad (0.2 g)
  • maslac - 1 supena kašika
  • žumanca - 2 komad
  • prirodni skrob - 3 supene kašike
  • za glazuru
  • mlečna čokolada - 1/2 komada, bela i 1/2 smeđe (po 50 g)
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • maslac - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku šerpu sipamo vodu, so i ulje. Stavljamo na ringlu i zagrevamo do ključanja.

Kada proključa, odmah dodajemo prosejano brašno i energično mešamo.

Mešamo dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.

Ostavljamo kuvano testo da se blago ohladi i nakon toga dodajemo jaja, nakon što nakon svakog veoma dobro mešamo. Treba da se dobije glatko testo.

Zagrevamo rernu na 180 stepeni.

Uzimamo tepsiju koju oblažemo papirom za pečenje.

Špricamo eklere na malo rastojanje jedan od drugog, stavljamo u rernu i pečemo otprilike 45 minuta, ne otvarajući vrata rerne tokom prvih 25 minuta, zato što rizikujemo da spadnu.

Vadimo i ostavljamo da s u potpunosti ohlade, a za to vreme pripremamo krem.

Počinjemo da spremamo krem tako što u šerpu sa debelim dnom stavljamo žumanca, šećer, vanilu i malo predviđenog mleka.

Sve ovo mešamo dok smesa ne postane glatka.

U nju dodajemo skrob kako bi se dobila glatka kaša. Nakon toga sipamo ostalo mleko i neprestano mešamo dok se krem ne zgusti i ne uzavri na ringli.

Skidamo sa ringle i ostavljamo da se blago ohladi.

Kada se blago ohladio, dodajemo maslac naseckan na kockice i mešamo dok se ne istopi.

Nožem pažljivo sečemo eklere i punimo još toplim kremom.

Stavljamo u frižider da se blago stegnu i nakon toga ih zalivamo glazurom.

Jedan deo sam napravila sa belom glazurom, drugi sa smeđom.

Glazuru sam napravila na sledeći način:

U posudi na vodenoj pari istopimo čokoladu nezavisno od toga da li je bela ili tamna, mleko i maslac i ostavljamo tako dok se ne dobije blistav krem.

Sačekamo da se blago ohladi i dekorišemo eklere.

Eklere sa belom glazurom sam posula pistaćima.

Božićni ekleri sa domaćim kremom su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: