Način pripreme
Testenina se kuva u posoljenoj vodi i nakon toga se ocedi, pri čemu se odvaja 1 šolja vode u kojoj se kuvala.
Luk se seče na tanke polumesece.
Maslac se istopi na srednjoj vatri i u njemu se proprži luk, posut solju, otprilike 5 minuta.
Nakon toga se smanjuje ringla na nižu temperaturu i ostavlja se na 20 minuta ili dok luk ne omekša i karamelizuje. Nakon 10 minuta se dodaje šećer i ostavlja se da odstoji preostalo vreme.
Posle se sipa alkohol, dodaje se majčina dušica, dodaje se i vegeta i soja sos. Počaja se da uzavri i sipa se ½ šolje odvojene vode, nakon čega se dodaje i pavlaka, zajedno sa parmezanom.
Sipaju se i oceđene makarone i dobro se mešaju kako bi se rasporedio sos od pavlake.
Ako je dosta tečno, ostavlja se na kratko na ringli, a u slučaju da nema dovoljno sosa, sipa se druga ½ šolje odvojene vode i ponovo se dobro meša.
Rotini sa sosom od pavlake sa lukom su gotovi.