Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Fokača»Fokača sa sušenim paradajzom i maslinama

Fokača sa sušenim paradajzom i maslinama

GERGANA YaNKOVAGERGANA YaNKOVA
Inovator
14537687
Fokača sa sušenim paradajzom i maslinama
Fotografije: GERGANA YaNKOVA
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Da li od sušenog paradajza ili maslina, ali definitivno ne možemo da se zasitimo ovom aromatičnom fokačom"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • kvasac - 1/2 kesice
  • šećer - 1 supena kašika
  • voda - 300 ml /mlaka/
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • Za garniranje
  • sušeni čeri paradajz - 1 mala tegla /300 g/ u ulju i biljkama
  • masline - 100 g
  • origano
  • bosiljak
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac rastvorite u 50 ml vode. Prosejte brašno i u njega dodajte so. Sipajte ostalu količinu vode u kvasac, dodajte maslinovo ulje i postepeno sipajte u brašno i umesite meko testo.

Stavite ga u nauljenu tepsiju, pokrijte svežom folijom i ostavite da udvostruči svoju zapreminu, na otprilike 30 minuta. Nakon toga raširite u tepsiju i ostavite da se odmori na još 20 minuta.

Kada je testo ponovo nadošlo, dobro ga podmažite maslinovim uljem i napravite udubljenja. Poređajte paradajz, masline i pospite začinima /bosiljak i origano/. Poželjno je da su sveži, ali i suvi će odraditi posao.

Fokaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 25 minuta dok se n edobije prijatna zlatkasta boja. Kada je gotova, izvadite iz rerne i pokrijte aluminijumskom folijom da se dinsta.

Napomena: Fokača je pljosnati italijanski hleb, ali u mom slučaju očigledno mi je tepsija bila mala i mnogo se podigla, za sledeći put ću znati da treba da je napravim u većoj tepsiji. Uprkos tome, ispala je veoma aromatična i mekana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: