Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Okrugli hleb sa šafranom za Svetog Haralampija

Okrugli hleb sa šafranom za Svetog Haralampija

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
8920674
Okrugli hleb sa šafranom za Svetog Haralampija
Fotografije: Albena Atanasova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Jedan drugačiji, ali veoma uspešan domaći pljosnati hleb sa prijatnom aromom šafrana"

Potrebni sastojci

  • šafran - 0.1 g
  • topla voda - 1/4 šolje
  • brašno - 1 1/2
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • toplo mleko - 1/2 šolje
  • jaja - 1 komad
  • maslac - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U malu posudu namočite niti šafrana u toploj vodi na 10 minuta.

U velikoj posudi zajedno pomešajte brašno, so, šećer i toplo mleko.

U smesu dodajte prašak za pecivo i umućeno jaje, zajedno sa prethodno istopljenim maslacem.

Dodajte šafranovu vodu u smesu sa brašnom i izmešajte dok se ne formira lepljivo testo.

Testo izvadite na nabrašnjenu površinu i mesite 8-10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.

Testo stavite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da nadođe na toplom mestu na sat vremena.

Zagrejte rernu do 150°C.

Izvadite testo na blago nabrašnjenu površinu. Oblikujte ga u pljosnati hleb.

Pecite 25-30 minuta ili dok hleb ne postane zlatkasto-smeđ i zvuči tupo prilikom kuckanja po dnu.

Ostavite hleb da se ohladi na rešetci pre serviranja.

Uživajte u vašem domaćem hlebu sa šafranom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: