Način pripreme
Prvo što radim jeste da naseckam praziluk i luk sitno.
Pirinač dobro operemo i ostavljamo sa strane.
U dubok tiganj stavljamo mast i ostavljamo da se istopi.
U nju dodajemo praziluk, luk i ostavljamo da se dinsta.
Čim omekšaju, dodajemo začine kratko mešajući pazeći da aleva paprika ne pregori.
U njih dodajemo mleveno meso i pirinač.
Ostavljamo da se kuva dok meso ne promeni svoju boju.
Probamo da li je ukusno, posolimo i po potrebi korigujemo začine.
Od kiselog kupusa oblikujemo listove koji moraju biti bez oštećenja.
Skidamo tvrde žile u njihovoj osnovi.
Počinjemo da uvijamo sarme tako što u svaki list kupusa stavljamo po 1 punu supenu kašiku gotovog nadeva.
Uzimamo đuveč, pokrivamo listovima kupusa i ređamo gotove sarme od kupusa.
Sipamo vodu i sok od kupusa tako što količina mora da stigne do otprilike sredine najvišeg reda sarmi.
Đuveč pokrivamo poklopcem i stavljamo u hladnu rernu.
Pečemo otprilike 2 sata sarme od kupusa sa mlevenim mesom i prazilukom u đuveču.