Način pripreme
Zagrejati vodu da bude mlaka, pa usuti suvi pekarski kvasac, dodati šećer, jednu kašičicu brašna, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.
Brašno usuti u odgovarajuću posudu, dodati so i izmešati.
Zatim sipati mlako mleko, umešati jaja, uliti ulje i na kraju dodati nadošli kvasac.
Zamesiti mekše testo, pouljiti sa obe strane i ostaviti da odstoji sat vremena prekriveno čistom kuhunjskom krpom.
Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na dva dela i od oba dela oblikovati jufke.
Jufke razviti oklagijom u veliki krug.
Sir i kiselu pavlaku sjediniti, posoliti po ukusu zavisno od toga koliko je sir slan, te ovom mešavinom premazati obe razvijene jufke, pa ih urolati.
Pleh obložiti pek-papirom i preko njega staviti pripremljene štrudle.
Žumance i ulje razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle, te ih posuti susamom.
Peći trideset minuta na 180 stepeni, zatim prekriti alu-folijom i peći još deset minuta.
Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pa je poprskati vodom i prekriti kuhunjskom krpom.
Kada se prohladi slanu štrudlu sa sirom seći, servirati i poslužiti.