Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Slana štrudla sa sirom

Slana štrudla sa sirom

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Slana štrudla sa sirom
Fotografije: Veca
1 / 3
27/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
6
"Najteže u pripremanju ovog recepta je sačekati da se ispeče..."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • voda - 100 ml
  • mleko - 100 ml
  • so - 1/2 kašičice
  • suvi pekarski kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • brašno - 550 g
  • jaja - 1 komad
  • Za nadev
  • sitan sir - 200 g
  • so - po ukusu
  • kisela pavlaka - 100 g
  • Za premazivanje i posipanje
  • ulje - 1 kašika
  • susam - po potrebi
  • žumanca - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejati vodu da bude mlaka, pa usuti suvi pekarski kvasac, dodati šećer, jednu kašičicu brašna, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.

Brašno usuti u odgovarajuću posudu, dodati so i izmešati.

Zatim sipati mlako mleko, umešati jaja, uliti ulje i na kraju dodati nadošli kvasac.

Zamesiti mekše testo, pouljiti sa obe strane i ostaviti da odstoji sat vremena prekriveno čistom kuhunjskom krpom.

Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na dva dela i od oba dela oblikovati jufke.

Jufke razviti oklagijom u veliki krug.

Sir i kiselu pavlaku sjediniti, posoliti po ukusu zavisno od toga koliko je sir slan, te ovom mešavinom premazati obe razvijene jufke, pa ih urolati.

Pleh obložiti pek-papirom i preko njega staviti pripremljene štrudle.

Žumance i ulje razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle, te ih posuti susamom.

Peći trideset minuta na 180 stepeni, zatim prekriti alu-folijom i peći još deset minuta.

Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, pa je poprskati vodom i prekriti kuhunjskom krpom.

Kada se prohladi slanu štrudlu sa sirom seći, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: