Način pripreme
Tikvice opereite, osušite i isecite na kockice.
Beli deo luka isecite na krugove Isecite beli luk na kriške.
U dubokom tiganju ugrejte maslinovo ulje, dodajte tikvice i luk i dinstajte dok ne ostanu na masti.
Dodajte pirinač, prethodno opran i oceđen. Pržite dok ne postane providan. Posolite, pobiberite i dodajte iseckanu mirođiju.
Smesu prebacite u pleh, namazan maslinovim uljem, rasporedite, sipajte vodu.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne upiju vodu.
Jaja za preliv za musaku umutite u posudi, dodajt ebrašno, so.
Mutite, nakon toga dodajte kiselo mleko i smesu mutite dok ne postane homogena. Sipajte ravnomerno preko musake od povrća i vratite pleh da se zapeče na gornjem grejaču dok ne porumeni.
Musaka od tikvica je gotova, servirajte sa taratorom ili kiselim mlekom po izboru.