Način pripreme
Tikvice, isečene na krugove, posoljene u posudi, poređamo u redove u pravougaoni pleh, kao cigle, da se malo preklapaju. Posipamo ih prašnom i alevom paprikom, posipamo sa malo maslinovog ulja.
Stavljamo pleh u ugrejanu rernu na 200 stepeni na 30 minuta. Za to vreme na tihoj vatri u šerpi sa uljem dinstamo luk, isečen na krupniji polumesec i dodajemo rendanu šargarepu.
Dinstajte ih na tihoj vatri dok ne budu polugotovi, mešajte s vremena na vreme da ne zagori.
Dodajte i patlidžan, isečen na kockice, nastavite da dinstate dok patlidžan ne bude gotov. Dodajte i začine, mirođiju, izgnječeni beli luk, peršun, kockice mrvljenog bujona.
Lepo promešajte smesu sa začinima i sipajte na pečene tikvice 30 minuta. Rasporedite ravnomerno i poravnajte.
Odmah u posudi pomešamo sastojke za preliv (3 jajeta, 3 supene kašike brašna, sveže mleko, rendani kačkavalj, iseckani peršun i mirođiju).
Preliv ravnomerno rasporedimo preko dinstane smese i pečemo musaku ponovo 15 minuta na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Veoma ukusno i lako letnje jelo!
Musaka sa tikvicama i patlidžanom je gotova.