Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Gratin»Musaka sa tikvicama i topljenim sirom

Musaka sa tikvicama i topljenim sirom

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
1363073023
Musaka sa tikvicama i topljenim sirom
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
1 / 5
24/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Musaka - idealan predlog za ukusan ručak ili večeru"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 3 komada
  • paradajz - 1 komad
  • vurda - 400 g, od kačkavalja (ili sitan sir)
  • topljeni sir - 3 trouglova /sa pavlakom /
  • kačkavalj - 150 g
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 3 kašike
  • sveže mleko - 1 šolja
  • maslac - 50 g
  • so - po ukusu
  • biber - 1 kašičica
  • beli luk - 1 kašičica u prahu
  • muskatni oraščić - prstohvat
  • mirođija - 1 veza, sveža
  • ulje - 3 kašike, za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice oljuštite i nasecite na kockice. Propržite ih u vrelom ulju dok ne budu polugotove. Izvadite ih, ocedite i stavite u duboku posudu. U tikvice dodajte vurdu i na male komade naseckani topljeni sir. Posolite, dodajte biber, beli luk i muskatni orašćić. Sitno naseckajte mirođiju i dodajte je u smesu.

U drugoj posudi umutite jaja. U njih dodajte mleko i brašno. Dobro promešajte (ako je potrebno, koristite mikser, kako se ne bi stvorile grudvice brašna).

Maslac istopite u plehu u rerni i njime dobro premažite dno i zidove pleha. Ostavite rernu uključenu. Sipajte smesu sa tikvicama i vurdom u pleh, poravnite i odozgo prelijte smesom od jaja i mleka. Malo protresite pleh, kako bi se dobro promešali svi sastojci.

Odozgo poređajte kolutove paradajza i stavite sve u rernu da se peče oko 25-30 minuta. Izvadite musaku, pospite je narendanim kačkavaljem i vratite da se dopeče još 10 minuta kako bi se ispekao kačkavalj.

Nasecite na kvadrate kada se prohladi i poslužite sa sitno iseckanim belim lukom.

Ovu musaku možete jesti i toplu i hladnu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: