Način pripreme
Skuvala sam ćureći batak u multikukeru pod pritiskom 30 minuta u posoljenoj vodi sa nekoliko celih zrna bibera.
Nakon toga sam sklonila kožu, odovjila od kostiju i isekla meso na zalogaje, a bujon procedila.
Umutila sam dva žumanca sa 5 kašika kiselog mleka i dodala u njih sok od polovine malog limuna, kao i prstohvat oraščića.
Zagrejala sam u dubokom tiganju maslac i ulje i zapržila dve pune kašike brašna.
Koristila sam integralno brašno od spelte, ali vi možete da napravite frikase i sa belim pšeničnim brašnom.
Nakon toga sam počela da dodajemo vruć bujon do željene gustine sosa.
Dodala sam u tankom mlazu i smesu sa žumancima, mešajući, kao i meso, iskidano na zalogaje.
Na kraju sam začinila frikase solju i sveže mlevenim biberom i ostavila jelo da se krčka na slaboj ringli 10 minuta, mešajući povremeno.
Servirala sam frikase sa ćuretinom i kiselim mlekom posut sa malo svežeg peršuna i sa domaćim hlebom.
Prijatno!