Način pripreme
Jaja se umute sa šećerom. Dodaju se ulje, kiselo mleko sa amonijačnom sodom istopljenom u njemu i praškom za pecivo, vanilom i na kraju - postepeno brašno. Dobro se muti.
Smesa se deli na jednake delove u 3 posude. U jednu od nju se dodaju i 3 supene kašike kakaa + 5 supenih kašika svežeg mleka ili druge tečnosti i dobro se muti. Kore za tortu se peku u tepsiji prečnika 22 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C sa ventilatorom otprilike 20 minuta.
Sirup napravljen od vode, šećera i vanile se kuva dok se ne smanji polovina obima vode.
Kore se zalivaju ohlađenim sirupom.
Pripremanje krema za tortu počinje zagrevanjem 800 ml mleka i šećera - dok se šećer u potpunosti ne istopi.
Mute se jaja, dodaje se med, brašno i vanila. 200 ml čaše mleka se dodaje u smesu i meša se dok se smesa ne homogenizuje.
Posle se dodaje u ostalo mleko i neprestano se meša na slaboj vatri dok se krem ne skuva.
Na kraju se dodaje i kravlji maslac.
Kore se prelivaju hladnim sirupom, nakon čega se zalivaju toplim kremom.
Domaću seosku tortu sam ukrasila samlevenim u blenderu francuskim makaronsima i keksićima, ali mogu da se koriste i orašasti plodovi, čokolada, šta poželite.
Velika domaća torta iz starih svezaka treba da odstoji barem 12 sati u frižideru pre konzumacije.