Način pripreme
Pileći file isecite na kockice približne veličine 2 cm. Stavite meso u posudu zajedno sa marinadom, promešajte i prekrijte prozirnom folijom. Stavite u frižider na 1 sat da se marinira.
Slatko-kiseli sos se takođe priprema tako što se svi sastojci pomešaju u posudi i ostave sa strane.
Za to vreme spremamo smesu za pohovanje tako što u drugoj posudi umutimo jaje sa solju, belim lukom u prahu i praškom za pecivo, dodamo skrob i vodu, brašno i ulje. Mešajte dok se ne dobije gusta pasta.
Posle 1 sata boravka u frižideru meso se vadi. I jedan po jedan, ubacite komade u smesu za pohovanje i dobro promešajte rukama tako da svaka kocka mesa bude prekrivena smesom.
U dubokom tiganju zagrejte ulje na najvišoj temperaturi, ali pazite da ne izagori, pa smanjite vatru na srednju i uz pomoć drvenog štapa ili prstiju uzimajte komade mesa koje ste prethodno uvaljali u smesu za pohovanje. Ubacujte ih u tiganj jedan po jedan, delujući što je brže moguće.
Pržite do zlatno smeđe boje, okrećući i vadite na papirni ubrus.
Možete ih preliti sosom i da ih promešate ili koristiti kao preliv na nekoliko komada pržene piletine serviranih na tanjiru za lepši izgled.
Pileći zalogaji u slatko-kiselom sosu su spremni.