Način pripreme
Kvasac izmrviti i staviti u mlako mleko, zatim dodati jednu kašičicu brašna, šećer, izmešati i ostaviti da nadođe.
U nadošli kvasac dodati jogurt, jaje, sirće, ulje i izmešati.
Umešati pet kašika brašna, posoliti, izmešati i uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.
Posudu nauljiti, staviti umešeno testo i ostaviti da odstoji 45 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Nakon toga pouljiti radnu površinu i izručiti nadošlo testo.
Podeliti na dvanaest delova formirajući jufkice.
Ostaviti ih da odatoje 20 minuta prekrivene providnom prianjajućom folijom.
Pouljiti radnu površinu, od svake jufkice formirati oblik valjka i zaseći oštrim nožem, ali samo jedan kraj iseći do kraja. Drugi kraj ne seći do kraja, pa ispreklapati oba dela formirajući pletenicu.
Pažljivo spojiti krajeve i tako formirati venčić.
Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene venčiće.
Jaje razmutitu viljuškom, premazati venčiće, pa ih posuti susamom.
Peći 25 minuta na 180 stepeni.
Pečeno pecivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
Slane uskršnje venčiće složiti na tacnu i posužiti.