Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Slani uskršnji venčići

Slani uskršnji venčići

VecaVeca
Šef kuhinje
7184112k3459
Slani uskršnji venčići
Fotografije: Veca
1 / 3
17/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
6
"Toliko su neodoljivi, da ćete ih praviti i kad nije praznik"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • svež kvasac - 25 g
  • mleko - 200 ml
  • jogurt - 50 g
  • ulje - 50 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 500 g
  • jabukovo sirće - 1 kašika
  • Za premazivanje i posipanje
  • susam - po potrebi
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrviti i staviti u mlako mleko, zatim dodati jednu kašičicu brašna, šećer, izmešati i ostaviti da nadođe.

U nadošli kvasac dodati jogurt, jaje, sirće, ulje i izmešati.

Umešati pet kašika brašna, posoliti, izmešati i uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.

Posudu nauljiti, staviti umešeno testo i ostaviti da odstoji 45 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Nakon toga pouljiti radnu površinu i izručiti nadošlo testo.

Podeliti na dvanaest delova formirajući jufkice.

Ostaviti ih da odatoje 20 minuta prekrivene providnom prianjajućom folijom.

Pouljiti radnu površinu, od svake jufkice formirati oblik valjka i zaseći oštrim nožem, ali samo jedan kraj iseći do kraja. Drugi kraj ne seći do kraja, pa ispreklapati oba dela formirajući pletenicu.

Pažljivo spojiti krajeve i tako formirati venčić.

Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene venčiće.

Jaje razmutitu viljuškom, premazati venčiće, pa ih posuti susamom.

Peći 25 minuta na 180 stepeni.

Pečeno pecivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.

Slane uskršnje venčiće složiti na tacnu i posužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: