Način pripreme
Kvasac izmrviti i staviti u mlaku vodu, dodati jednu kašičicu brašna, jednu kašičicu šećera, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.
U odgovarajuću posudu usuti 200 g brašna, uliti mlako mleko, dodati belance, jaje, ulje, sirće, dve kašike šećera, vanilin šećer, nadošli kvasac, posoliti i izmešati.
Zatim dodati 300 g brašna i zamesiti mekše testo.
Testo staviti u posudu, premazati uljem i ostaviti da odstoji 30 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Radnu površinu posuti brašnom, izručiti nadošlo testo i podeliti na dvanaest delova formirajući loptice.
Loptice od testa razviti okkagijom što tanje i svaku premazati tankim slojem džema.
Zatim urolati, spajati po dva formirajući tako pletenicu.
Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljeno pecivo.
Žumance razmutiti viljuškom i premazati pecivo i tada uključiti rernu.
Peći 25 minuta na 180 stepeni.
Pečeno pecivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi prekriveno čistom kuhinjskom krpom.
Uskršnje slatko pecivo posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.