Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Uskršnje slatko pecivo

Uskršnje slatko pecivo

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Uskršnje slatko pecivo
Fotografije: Veca
1 / 4
17/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
65 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Praznici su vreme kada se okuplja porodica. Ulepšajte ih našim prazničnim receptima."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • voda - 100 ml
  • mleko - 150 ml
  • brašno - 500 g
  • svež kvasac - 25 g
  • ulje - 50 ml
  • belanca - 1 komad
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 2 kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • alkoholno sirće - 1 kašičica
  • Za nadev
  • džem - po potrebi
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • Za posipanje
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac izmrviti i staviti u mlaku vodu, dodati jednu kašičicu brašna, jednu kašičicu šećera, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.

U odgovarajuću posudu usuti 200 g brašna, uliti mlako mleko, dodati belance, jaje, ulje, sirće, dve kašike šećera, vanilin šećer, nadošli kvasac, posoliti i izmešati.

Zatim dodati 300 g brašna i zamesiti mekše testo.

Testo staviti u posudu, premazati uljem i ostaviti da odstoji 30 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Radnu površinu posuti brašnom, izručiti nadošlo testo i podeliti na dvanaest delova formirajući loptice.

Loptice od testa razviti okkagijom što tanje i svaku premazati tankim slojem džema.

Zatim urolati, spajati po dva formirajući tako pletenicu.

Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljeno pecivo.

Žumance razmutiti viljuškom i premazati pecivo i tada uključiti rernu.

Peći 25 minuta na 180 stepeni.

Pečeno pecivo izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi prekriveno čistom kuhinjskom krpom.

Uskršnje slatko pecivo posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: