Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Crni pirinač sa brokolijem u azijskom stilu

Crni pirinač sa brokolijem u azijskom stilu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Crni pirinač sa brokolijem u azijskom stilu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Drugačiji, ali veoma ukusan crni pirinač na azijski način Ubacite malo raznovrsnosti u svoj meni ovim odličnim receptom"

Potrebni sastojci

  • crni pirinač - 200 g (carski)
  • brokoli - 250 g (cvetići)
  • đumbir - komad svežeg korena, veličine oraha
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • sake - 150 ml
  • bujon od povrća - 1 kocka
  • so - po ukusu
  • susamovo ulje - 1 kašika + za prskanje
  • voda - 500 ml
  • susam za posipanje (crni ili beli)
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept NE kvasim prethodno crni pirinač. Možete ga, ako želite, potopiti u vodu na 1-2 sata, nije problem, još brže će se kuvati, ali primetio sam neke razlike između ove dve opcije:

Crni pirinač koji je potopljen, a zatim više puta opran ima značajno gubljenje boje i gubitak vrednih materija. Takođe, pirinač postaje nešto bezobličniji kada se skuva, čak i ako nije prekuvan. Plus je što se brzo kuva i ne gubi ukus.

Kod nenatopljenog crnog pirinča, boja je mnogo intenzivnija, ukus je jači, a zrna su savršeno glatka i nakon dužeg kuvanja. Postoji i lagana kremastost što je lepo. Odlučite sami koja je najbolja opcija za vas.

Prelazimo na naše jelo:

Sitno iseckajte đumbir i beli luk (omiljena kombinacija) i propržite ih nekoliko sekundi na kašičici susamovog ulja. Sipajte sake (ako ga nemate može se zameniti slatkim vinom) i mešati oko minut.

Sipamo vodu, pirinač, so i izmrvljenu kocku bujona od povrća. Kuvati poklopljeno 45 minuta na umerenoj vatri. S vremena na vreme obavezno otvorimo poklopac i mešamo.

Sva tečnost treba da se upije i treba da pazite da ne zagori pirinač na dnu. Pošto je crn, to neće uticati na izgled jela, ali će uticati na ukus i imaće gorku notu.

Kada je ostalo 10 minuta do potpunog kuvanja carskog pirinča, skuvajte i brokoli na pari. Cvetići treba da ostanu blago krhki, a ne mekani.

Crni pirinač rasporedite u dva duboka tanjira, odozgo stavite brokoli i pospite susamovim uljem i susamom, lagano tostiranim na suvom tiganju.

Takođe dodajem sveže ceđeni sok od limuna - biće veoma dobro.

Crni pirinač sa brokolijem u azijskom stilu je gorov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: