Način pripreme
Za ovaj recept NE kvasim prethodno crni pirinač. Možete ga, ako želite, potopiti u vodu na 1-2 sata, nije problem, još brže će se kuvati, ali primetio sam neke razlike između ove dve opcije:
Crni pirinač koji je potopljen, a zatim više puta opran ima značajno gubljenje boje i gubitak vrednih materija. Takođe, pirinač postaje nešto bezobličniji kada se skuva, čak i ako nije prekuvan. Plus je što se brzo kuva i ne gubi ukus.
Kod nenatopljenog crnog pirinča, boja je mnogo intenzivnija, ukus je jači, a zrna su savršeno glatka i nakon dužeg kuvanja. Postoji i lagana kremastost što je lepo. Odlučite sami koja je najbolja opcija za vas.
Prelazimo na naše jelo:
Sitno iseckajte đumbir i beli luk (omiljena kombinacija) i propržite ih nekoliko sekundi na kašičici susamovog ulja. Sipajte sake (ako ga nemate može se zameniti slatkim vinom) i mešati oko minut.
Sipamo vodu, pirinač, so i izmrvljenu kocku bujona od povrća. Kuvati poklopljeno 45 minuta na umerenoj vatri. S vremena na vreme obavezno otvorimo poklopac i mešamo.
Sva tečnost treba da se upije i treba da pazite da ne zagori pirinač na dnu. Pošto je crn, to neće uticati na izgled jela, ali će uticati na ukus i imaće gorku notu.
Kada je ostalo 10 minuta do potpunog kuvanja carskog pirinča, skuvajte i brokoli na pari. Cvetići treba da ostanu blago krhki, a ne mekani.
Crni pirinač rasporedite u dva duboka tanjira, odozgo stavite brokoli i pospite susamovim uljem i susamom, lagano tostiranim na suvom tiganju.
Takođe dodajem sveže ceđeni sok od limuna - biće veoma dobro.
Crni pirinač sa brokolijem u azijskom stilu je gorov.