Način pripreme
Prosejte brašno u posudu, dodajte so i promešajte. Napravite udubljenje u brašnu i stavite jaje. Dodajte prethodno pomešane kiselo mleko, sirće i sodu. Umesite meko, lagano lepljivo testo.
Prekrijte testo vlažnom krpom i ostavite ga oko 20 minuta da se odmori. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite testo u koru debljine 0, 5 cm.
Okruglim kalupom (čašom) isecite krugove od kore. Ugrejte ulje na slaboj vatri i spuštajte mekike u njega i pazite.
Za oko 10-15 sekundi, već će strana koja je u ulju dobiti braonkastu boju i onda okrenite mekiku. Pržite ih do boje koja se sviđa vama i vašoj porodici.
Gotove mekike izvadite i stavljajte ih u posudu preko kuhinjskog papira, da upije višak masnoće.
Na neke mekike stavite nadev od sira ili vurde, koje ste promešali sa malo margarina, pa čak možete staviti i omiljeni začin (origano, peršun, šarenu so).
Napomena: Namirnice za ove ekspres mekike treba da budu na sobnoj temperaturi. Ako mleko nije na sobnoj temperaturi, moete ga malo ugrejati u rerni ili mikrotalasnoj peći.