Način pripreme
Za ovaj ukusan i aromatičnu janiju od pasulja odabrala sam sitan smiljanski pasulj. Zrna su značajno sitnija od krupnog (belog), a preovladavaju svetlo braon zrna sa tamnobraon i skoro crnim ivicama.
Natopite pasulj u hladnoj vodi nekoliko sati, može i tokom noći.
Nakon toga promenite vodu i stavite na ringlu da provri.
Natopite sušene vrganje u hladnu vodu 30 minuta. Nakon toga ocedite i isecite, ako su krupniji parčići.
Isecite takođe luk, šargarepe, ljutu papriku i pečene paprike.
Bacite prvu vodu pasulja, sipajte novu, oko litar i po i vratite na ringlu.
Dodajte na sitno isečeno sve povrće, kao i pečurke i kuvajte oko 40-50 minuta - dok pasulj ne bude gotov.
Nakon toga dodajte začine kao i so po ukusu.
U posudici pomešajte alevu papriku i brašno. Dodajte malo vode dok se ne stvori kašica. Dodajte ih u čorbu od pasulja u tankom mlazu, mešajući.
Dodajte i ulje i kuvajte još 10 minuta.
Servirajte aromatičnu janiju od pasulja vruću sa domaćim hlebom i svežom ljutom paprikom.
Prijatno uz moj smiljanski pasulj sa sušenim vrganjima!