Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Čorbast pasulj»Smiljanski pasulj sa sušenim vrganjima

Smiljanski pasulj sa sušenim vrganjima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Smiljanski pasulj sa sušenim vrganjima
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Servirajte aromatičnu janiju od pasulja vruću sa domaćim hlebom i svežom ljutom paprikom"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 300 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 2 komada, srednja
  • paprike - 2 pečene
  • ljuta paprika - 1 komad, sveža
  • vrganji - 50 g, sušeni
  • ulje - 50 ml
  • aleva paprika - 1 kašika
  • brašno - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • nana
  • celer - listovi
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj ukusan i aromatičnu janiju od pasulja odabrala sam sitan smiljanski pasulj. Zrna su značajno sitnija od krupnog (belog), a preovladavaju svetlo braon zrna sa tamnobraon i skoro crnim ivicama.

Natopite pasulj u hladnoj vodi nekoliko sati, može i tokom noći.

Nakon toga promenite vodu i stavite na ringlu da provri.

Natopite sušene vrganje u hladnu vodu 30 minuta. Nakon toga ocedite i isecite, ako su krupniji parčići.

Isecite takođe luk, šargarepe, ljutu papriku i pečene paprike.

Bacite prvu vodu pasulja, sipajte novu, oko litar i po i vratite na ringlu.

Dodajte na sitno isečeno sve povrće, kao i pečurke i kuvajte oko 40-50 minuta - dok pasulj ne bude gotov.

Nakon toga dodajte začine kao i so po ukusu.

U posudici pomešajte alevu papriku i brašno. Dodajte malo vode dok se ne stvori kašica. Dodajte ih u čorbu od pasulja u tankom mlazu, mešajući.

Dodajte i ulje i kuvajte još 10 minuta.

Servirajte aromatičnu janiju od pasulja vruću sa domaćim hlebom i svežom ljutom paprikom.

Prijatno uz moj smiljanski pasulj sa sušenim vrganjima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: