Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Lepa lisnata pita sa spanaćem

Lepa lisnata pita sa spanaćem

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8923243k
Lepa lisnata pita sa spanaćem
Fotografije: Albena Asenova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Dobro je da nam lepota samo budi apetit nećemo usporiti sa pravljenjem ove prelepe lisnate pite sa spanaćem"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 275 g
  • mladi luk - 1 vezica
  • mladi beli luk - 1 struk
  • spanać - 200 g
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 1 kašika
  • so
  • biber - 1/2 kašičice, mleveni
  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • sir - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Mladi luk i beli luk se očiste i iseku na sitno. Zaprže se u tiganju sa zagrejanim uljem i maslacem.

Nakon kratkom mešanja dodaje se isečen spanać. Povrće se kuva dok ne promeni svoju boju, soli se po ukusu i posipa se mlevenim biberom.

U posudi se muti jedno jaje i belance od drugog. Dodaje se namrvljeni sir i ohlađen spanać. Smesa se dobro meša i ostavlja se sa strane.

Lisnato testo se razvija blago i razvlači u posudu za pečenje - da ima ivicu. Viseći krajevi se iseku nožem i čuvaju za dekoraciju.

Preko kore od lisnatog testa se raspoređuje nadev od spanaća, jaja i sir.

Od preostale kore se seku lente koje se poređaju, kao rešetka na pitu od spanaća.

Žumance se muti i pomoću četke se mažu lente testa.

Lepa lisnata pita sa spanaćem se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.

Probajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: