Način pripreme
Mladi luk i beli luk se očiste i iseku na sitno. Zaprže se u tiganju sa zagrejanim uljem i maslacem.
Nakon kratkom mešanja dodaje se isečen spanać. Povrće se kuva dok ne promeni svoju boju, soli se po ukusu i posipa se mlevenim biberom.
U posudi se muti jedno jaje i belance od drugog. Dodaje se namrvljeni sir i ohlađen spanać. Smesa se dobro meša i ostavlja se sa strane.
Lisnato testo se razvija blago i razvlači u posudu za pečenje - da ima ivicu. Viseći krajevi se iseku nožem i čuvaju za dekoraciju.
Preko kore od lisnatog testa se raspoređuje nadev od spanaća, jaja i sir.
Od preostale kore se seku lente koje se poređaju, kao rešetka na pitu od spanaća.
Žumance se muti i pomoću četke se mažu lente testa.
Lepa lisnata pita sa spanaćem se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.
Probajte!