Način pripreme
Počinjemo sa spremanjem karamela.
U posudu za pečenje u kojoj ćemo peći uskršnji kolač, karamelizujemo šećer da bude svetle karamel boje. Rastresemo posudu za pečenje da se svuda rasporedi i ostavljamo da se ohladi.
Zagrevamo blago sveže mleko i stavljamo kvasac i kašiku šećera i pokrivamo posudu. U posudu prosejemo brašno i pravimo udubljenje u koje počinjemo da dodajemo sastojke za testo.
Zamesimo meko testo i ostavljamo 20 minuta da odstoji.
Za to vreme prirpemamo nadev. Maslac treba da je omekšao i u njega dodajemo 6 kašika šećera i mešamo dobro.
Orahe sameljemo na sitno (može i u blenderu). Razvijamo testo u pravougaonu koru debljine pola centimetra, mažemo maslacem, posipamo orasima i suvim grožđem i uvijamo u rolat.
Rasečemo na 9 jednakih delova i stavljamo u posudu za pečenje sa karamelom.
Ostavljamo da naraste oko sat (može i u rerni na 50 stepeni, tako će biti brže) i pečemo u rerni zagrejanoj na 170 stepeni sa ventilatorom oko 40 minuta.
Karamel uskršnji kolač je gotov.