Način pripreme
Očistite zelene mahune svežeg boba i odsecite krajeve. Naseckajte na komade i namočite na pola sata u vodi sa solju.
Možete i da istrljate solj i da isperete.
Blanširajte bob 8 minuta, ocedite i bacite vodu.
Zagrejte ulje u šerpi i pržite luk sitno naseckan. Dodajte krupnije naseckanu papriku i šargarepu naseckanu na kolutiće.
Nakon otprilike 5 minuta dodajte beli luk u kriškicama odvajajući dva čena za serviranje na kraju.
Kada beli luk pusti svoju aromu, stavite paradajz, so po ukusu i alevu papriku. Propržite i dodajte bob.
Mešajte nekoliko minuta i sipajte vodu da dobro prekrije proizvode,
Kuvajte na umerenoj vatri dok se zeleni bob u potpunosti ne skuva.
Na kraju umutite brašno u vodi sa malo soli. Sipajte u šerpu i kuvajte janiju sa bobom još 10 minuta.
Servirajte janiju od povrća posutu sveže iseckanim peršunom, kiselim mlekom i istucanim belim lukom pomešanim sa sirćetom.
Prijatno sa mojom janijom od svežeg boba sa šargarepom i belim lukom!