Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Patatnik»Patatnik (Pita od krompira) iz Trigrada

Patatnik (Pita od krompira) iz Trigrada

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Patatnik (Pita od krompira) iz Trigrada
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Divni autentični patatnik pita od krompira iz Trigrada čiji ukus gotovo da osetimo gledajući njegove fotografije"

Potrebni sastojci

  • krompir - 4 - 5 komada /prema veličini/
  • luk - 1/2 srednje glavice ili po ukusu
  • jaja - 2 komada
  • nana - 1 kašika, suva
  • so - po ukusu
  • ulje
  • kravlji maslac
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za ovaj divni patatnik znam od bake Kudričke, iz Trigrada.

Krompir se narenda na krupno, posoli i dobro izmeša. Zatim se ostavlja da stoji neko vreme da ispusti vodu.

Krompir se cedi rukom da bi se uklonio višak vode.

U krompir dodajte jaja, veoma sitno seckani luk i suvu nanu. Dobro promešati.

Na dno tiganja sipajte malo ulja, ali NE maslac, jer brzo zagori i patatnik će postati gorak.

Stavite mešavinu krompira, pritiskajući je kašikom i ravnomerno rasporedite po tiganju, ne sme da bude deblja od 2 cm.

Preko krompira na nekoliko mesta stavite malo maslaca i pokrijte poklopcem da se krompir u isto vreme prži i dinsta.

Ringla se uključuje na srednju temperaturu, čak ideju nižu od srednje, da patatnik može da se kuva polako i da ne zagori spolja, a da ostane sirov iznutra.

Posle oko 10 minuta, patatnik se okreće pomoću tanjira ili daske.

Ponovo nauljite tiganj i vratite patatnik nazad u njega. Sada je pečena površina već odozgo i premaže se maslacem. NE pokrivajte više jer će se patatnik dinstati i izgubiti hrskavu koru.

Posle još 10 minuta patatnik je gotov i servira se. Ponovo se premazuje maslacem i baka Kudrička ga je posipala lepim rodopskim domaćim kačkavaljem i svežom nanom.

Od nje znam da se u goli patatnik (onaj bez kora) ne stavlja sir ili kačkavalj, već se posipa odozgo, a kada se pripremi patatnik sa korama, sir se stavlja u nadev za patatnik i odozgo se namaže samo maslac. Ovo je bio njen metod sprovođenja recepta. Domaći krompir, domaći maslac, domaći sir. Nema takvog ukusa! Jednostavnost koja vas uzdiže do savršenstva.

DODATNE NAPOMENE

Umesto luka može da se koristi praziluk (ako je u sezoni) - to daje posebnu slatkoću patatniku.

Naravno, nana se možete zameniti čubrom ili majčinom dušicom; možete staviti rendane sušene vrganje i biće takođe jako ukusno, ali to će već biti vaša interpretacija patatnika i neće biti kao ovaj patatnik iz Trigrada babe Kudričke.

Rodopi su velika planina, mnogo šira po duši i energiji nego što je odredila geografija, a u različitim planinskim selima i gradovima patatnik se sprema na drugačiji način. Ne postoji jedinstven recept za patatnik, kao što ne postoji jedinstven recept za domaću ljutenicu ili ukusnu pitu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: