Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Paj od malina sa merengom

Paj od malina sa merengom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Paj od malina sa merengom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Neodoljivi paj sa aromom maline"

Potrebni sastojci

  • Peščano testo
  • univerzalno brašno - 150 g i još za posipanje
  • maslac - 100 g (hladni)
  • beli šećer - 1 supena kašika
  • jaja - 1 komad
  • mleko - 2 - 3 supene kašike ili dok ne oblikujete testo
  • Za sitni sir sa malinama
  • maline - 300 g
  • beli šećer - ¾ čaša
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • žumanca - 3 komada
  • so - ¼ kašičice
  • Za mereng
  • belanca - 3 komada
  • beli šećer - 1 šolja
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Priprema kore. Naseckajte maslac na male komade i dodajte ga u posudu sa brašnom.

Istrljajte maslac u brašnu dok sve velike grudvice ne nestanu i dok smesa ne zaliči na mrve za hleb. Pomešajte sa šećerom.

Blago umtite jaje u posebnoj posudi, nakon čega izmešajte viljuškom u testo.

Dodajte mleko, ako je potrebno, po 1 supenu kašiku dok testo ne postane esto.

Uvijte testo u najlonsku foliju ili zip kesicu i stavite je u frižider da se ohladi barem 30 minuta, pre nego što razvijete.

Podelite jaja tako da belanca i žumanca budu u dve različite posude i ostavite da dostignu sobnu temperaturu.

Zagrejte rernu do 180 stepeni.

Pripremite kalup za tart ili za kolače.

Razvijte peščano testo dok ne postane malo veće od kalupa za tart.

Testo pecite 12-15 minuta ili dok ne počne da dobija zlatkastu boju.

Napravite pire od malina. Stavite maline u šerpu sa ¼ čaše šećera i 1 supenom kašikom vode.

Zagrejte na srednjoj vatri mešajući s vremena na vreme dok se maline ne raspadnu. Možete koristiti presu za krompir kako biste ih skroz izgnječili.

Kada pire od malina počne da kipi, skinite sa ringle i procedite kroz cediljku u posudu kako biste uklonili semenke. Ostavite da se blago ohladi.

Napravite sitni sir od malina.

Uzmite proceđeni sok od malina i sipajte ga nazad u šerpu zajedno sa ostalim šećerom, limunovim sokom i solju.

Izmešajte i kuvajte dok se ne zgusti i po površini ne počnu da se pojavljuju veliki mehurići. Skinite sa ringle.

Polako dodajte dve supene kašike smese od malina u posudu sa žumancima i mešajte dok se ne pomešaju - to će temperirati žumanca. Zatim dodajte žumanca u ostali deo miksa od malina i izmešajte.

Sipajte sirni sir sa malinama u ispečeni kalup i ostavite sa strane.

Napravite mereng. Umutite belanca na visokom stepenu dok se ne formiraju mekani vrhovi.

Postepeno dodajte šećer, jednu supenu kašiku od jednom nastavljajući sa mućenjem između svakog dodavanja.

Kada ste napola dodali šećer, dodajte kukuruzni skrob i so. Nastavite da dodajete šećer dok se sve ne doda i mereng ne postane gust i blistav.

Rasporedite smesu za mereng na sitni sir od malina. Uverite se da ste izgurali mereng do krajeva tako da dodirne kolač i da se zapečati u sitnom siru. Koristite nož ili špatulu, kako biste napravili vrhove na merengu, kako biste dodali teksturu.

Pecite 15-20 minuta ili dok ne postane toliko smeđe i hrskavo koliko želite.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sat vremena pre nego što prebacite u frižider. Ohladite na 1, 2 sata pre serviranja.

Ovaj paj je najbolje da se jede istog dana, s obzirom na to da se mereng mnogo ne zadržava. Ovaj paj možete spremiti sa borovnicama, kupinama, jagodama.

Paj od malina sa merengom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: