Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac sa dve kašike šećera, malo toplog mleka i brašna. Odvojite jedno žumance sa malo mleka da se milibroti premazuju. Umutite jaja sa šećerom i preostalim proizvodima bez masnoće.
U veću posudu prosejte brašno, pospite prstohvat soli, sipajte smesu i počnite da mesite, dodajući masnoću kašiku po kašiku – tako se mesite, razvlačite i ponovo skupljate.
Trebalo bi da dobijete veoma mekano, vazdušasto i elastično testo za uskršnji milibrot, ostavite ga da naraste, a zatim na nauljenoj površini podelite testo na tri dela.
Od svakog dela napravite po 3 fitilja, razvlačeći svaki malo po dužini i stavljajući komadiće ratluka, suvog grožđa i borovnice prethodno natopljene u malo ruma ili rakije.
Fitilje malo uvijete i ispletete, stavite u nauljene kalupe po dužini, poklopite i ostavite da narastu.
Gledate ih da ne narastu previše, pa ih premažite žumancetom, pospite šećerom, orasima i bademima. Vazdušaste uskršnje milibrote pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni do lepe zlatne boje.