Način pripreme
Suva leblebija se potopi u vodu sa prstohvatom sode bikarbone na 12 sati, pa se opere.
Prokuva se u multikukeru na programu za povrće, pa se ova voda baci, leblebija se opere i zalije novom vodom, ponovo je kuvamo u multikukeru sada na programu za pasulj.
Po završetku programa procedite i izgnječite zrna zajedno sa sitnom glavicom crnog luka, belim lukom, začinima, količinama po ukusu, dodajte so, jaje, sve izmešaajte. Sledeće je brašno sa praškom za pecivo. Ovako pripremljena smesa ostaje u frižideru desetak minuta.
Naravno, sve ove postupke pripreme leblebije možete uštedeti korišćenjem kuvane leblebije iz konzerve.
Nakon što ste izvadili smesu iz frižidera, masnim rukama oblikujte falafele.
Zatim ih uvaljajte u prezle ili brašno. Koristio sam belo brašno, ali će sigurno sa prezlom postati lepši i hrskaviji, sledeći put će biti tako. Oblikovane falafele stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje i svaki od njih poprskajte sprejom od maslinovog ulja.
Mogu se jednostavno posipati, pa peći na 200 stepeni do kraja (zlatne boje)!
Veoma ukusni i definitivno zdravi pečeni falafeli.
Ako želite, isprobajte recept za pečene falafele.