Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Najukusnije sarme sa zeljem u rerni

Najukusnije sarme sa zeljem u rerni

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7912485k
Najukusnije sarme sa zeljem u rerni
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Dobar apetit uz najukusnije sarme pečene u rerni! Posne i ukusne, poslužite ih sa tahini sosom"

Potrebni sastojci

  • zelje - 3 veze
  • šargarepa - 1 komad
  • mladi luk - 2 veze
  • pirinač - 1 šolja
  • pečurke - 150 g sveže
  • ulje - 50 ml
  • so
  • biber
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • nana - sveža
  • peršun - svež
  • majčina dušica
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite 2 veze listova zelja, tako što ćete oštrim nožem pažljivo ukloniti debelu žilu na sredini lista.

Očišćene i dobro oprane listove poređajte u duboku posudu i prelijte ključalom vodom.

Preostalu vezu lišća sitno iseckajte.

Isecite i mladi luk, a šargarepu narendajte na krupno.

Zagrejte polovinu ulja i na njemu prvo prodinstajte luk i šargarepu.

Čim luk omekša, dodajte pečurke i iseckano zelje.

Nakon što se i oni proprže, dodajte pirinač, prethodno opran i oceđen.

Pržite i njega nekoliko minuta dok ne postane providan i nalijte 2 šolje vrele vode.

Dodajte sve začine i posolite po ukusu i ostavite nadev za sarme na šporetu dok pirinač upije tečnost.

Sačekajte nekoliko minuta da se fil ohladi, pa oblikujte sarme.

Nauljite pleh sa malo ulja i u njega poređajte sarme sa zeljem.

Ako vam ostane malo fila, stavite i njega u pleh, kako se ispostavilo u mom slučaju.

Posne sarme prelijte sa još 1 šoljicom vrele vode i pokapajte preostalo ulje.

Pleh stavite u dobro zagrejanu rernu na 250 stepeni i pecite oko 40 minuta, dok voda ne ispari i dok se sarmice ne ispeku.

Dobar apetit uz najukusnije sarme pečene u rerni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: