Način pripreme
Očistite 2 veze listova zelja, tako što ćete oštrim nožem pažljivo ukloniti debelu žilu na sredini lista.
Očišćene i dobro oprane listove poređajte u duboku posudu i prelijte ključalom vodom.
Preostalu vezu lišća sitno iseckajte.
Isecite i mladi luk, a šargarepu narendajte na krupno.
Zagrejte polovinu ulja i na njemu prvo prodinstajte luk i šargarepu.
Čim luk omekša, dodajte pečurke i iseckano zelje.
Nakon što se i oni proprže, dodajte pirinač, prethodno opran i oceđen.
Pržite i njega nekoliko minuta dok ne postane providan i nalijte 2 šolje vrele vode.
Dodajte sve začine i posolite po ukusu i ostavite nadev za sarme na šporetu dok pirinač upije tečnost.
Sačekajte nekoliko minuta da se fil ohladi, pa oblikujte sarme.
Nauljite pleh sa malo ulja i u njega poređajte sarme sa zeljem.
Ako vam ostane malo fila, stavite i njega u pleh, kako se ispostavilo u mom slučaju.
Posne sarme prelijte sa još 1 šoljicom vrele vode i pokapajte preostalo ulje.
Pleh stavite u dobro zagrejanu rernu na 250 stepeni i pecite oko 40 minuta, dok voda ne ispari i dok se sarmice ne ispeku.
Dobar apetit uz najukusnije sarme pečene u rerni!