Način pripreme
Očistite listove zelja od tvrdih žilica i drške. Stavite ih u posudu, prelijte vrelom vodom i ostavite da omekšaju.
Isecite glavicu crnog luka i strukove mladog luka sitno.
Ugrejte maslinovo ulje u dubokoj posudi i dinstajte kratko luk. Dodajte kašilicu pirinča i teleće mleveno meso. Pržite dok zrna pirinča ne postanu providna i da se mleveno meso izdrobi i porumeni.
Začinite biberom, ljutim čilijem, slatkom alevom paprikom i solju. Promešajte nadev i skinite sa ringle. Iseckajte sitno listove sveže nane i dodajte.
Stavite nekoliko većih listova zelja na dno posude u kojoj ćete kuvati sarme. Izvadite poparene listove iz vode i uvijte sarme smesom od pirinča i mlevenog mesa. Poređajte u posudu. Dodajte cele strukove mladog luka za dodatan miris jela i prelijte bujonom od povrća.
Poklopite sarme keramičkom posudom da se ne iskidaju i stavite posudu na umerenu vatru ispod poklopca 30-35 minuta.
Za mlečni majonez u posudu štapnog mikesa sipajte sveže mleko i ulje. Iscedite sok od pola limuna, dodajte beli luk i prstohvat soli. Pasirajte dok ne dobijete homogenu smesu sa konsistencijom majoneza.
Iseckajte i dodajte strukove mirođije, promešajte majonez i prebacite u posudu. Ukrasite sarme od zelja sa mlečnim sosom sa belim lukom i servirajte.