Način pripreme
Krompir skuvajte sa korom. Ogulite ih kada su veoma dobro ohlađeni.
Izrenadajte ih na krupno rende.
Pečurke, luk i beli luk sitno iseckajte.
Luk i beli luk stavite u hladno ulje i dinstajte sa malo vode. Dodajte pečurke i kada omeknu stavite i paradajze. Kada se smesa zgusti, stavite i izrendane krompire.
Dinstajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje i dodajte začine. Cilj je da se krompiri ne kuvaju dugo, već da se dobije lepa homogena smesa.
Ostavite nadev za sarme da se ohladi i za to vreme pripremite listove.
Veoma oštrim nožem, po mogućstvu širokim istanjite srednju žilicu. Treba da bude tanka kao list tako da može da se uvije u rolat.
U veliki tanjir poređajte 5-6-7 (koliko se sakupi) listova zelja oblikovanih u rolate i stavite ih u mikrotalasnu na nekoliko minuta. Treba sasvim lagano da omekšaju i da postanu elastični.
Uvijte pripremljene listove sa nadevom i ponovo stavite nekoliko listova u mikrotalasnu rernu.
I tako dok ne nestane sastojaka.
Ostavite nekoliko sirovih listova da obložite dno tepsije i nekoliko za pokrivanje prolećnog jela.
Oblikujte male stegnute sarmice. Moji listovi su bili dovoljno veliki i stavljala sam po jednu skoro punu supenu kašiku nadeva.
Više volim da kuvam u rerni u jednom redu sarme od zelja, zato što se na taj način pripremaju najravnomernije.
Ako su u velikoj šerpi u nekoliko redova, donji red je uvek više skuvan.
Nekoliko komadića maslaca učiniće ih aromatičnijim, ali maslac možete da zamenite maslinovim uljem.
Sipajte veoma malo vodice, ne više od šoljice za kafu.
Pokrijte listovima i pecite na 180 stepeni otprilike 15-20 minuta.
Sastojci su prethodno skuvani i jelo ne treba mnogo da se kuva.
Sarme poslužite ohlađene sa gustim sosem od kiselog mleka i belog luka i sitno iseckane divlje nane.
Divlju nanu možete zameniti mirođijom, ali vam preporučujem da probate sa divljom nanom.
Ovo vegetarijansko jelo od prolećih sarmi sa zeljem ide i uz komadić lepog sira ili kuvanog jajeta.