Način pripreme
Prebacite crveno sočivo u sito i dobro operite tekućom hladnom vodom. Ostavite da se ocedi od vode.
U odgovarajućoj šerpi ugrejte ulje i maslac, dodajte iseckan luk, šargarepu i crvenu papriku. Pospite prstohvatom soli i ostavite povrće da se dinsta i omekša. Nakon toga dodajte alevu papriku, paradajz pire i iseckani beli luk.
Začinite solju i biberom i dodajte kumin, lovorov list, muskatni oraščić i majčinu dušicu.
Sipajte oko 1.5 l vrele vode i sve ostavite da provri. Sipajte ukusno sočivo unutra, promešajte i kuvajte na umerenoj vatri još 15-20 minuta.
Skiite šerpu sa vatre i poklopite. Ostavite janiju od sočiva 15 minuta da se dinsta pre serviranja.
Servirajte janiju od crvenog sočiva sa povrćem posutu sitno iseckanim svežim peršunom.
Prijatno!