Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorbast pasulj»Supa od crnog pasulja

Supa od crnog pasulja

ZoriZori
Guru
8932865k
Supa od crnog pasulja3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Predstavljam vam crni pasulj kao jedan od najinteresantnijih i najukusnijih predstavnika porodice mahunarki - raskošna supa sa crnim pasuljem"

Potrebni sastojci

  • crni pasulj - 1 pakovanje (500 g)
  • ulje - 4 kašike
  • maslac - 4 kašike
  • luk - 2 glavice
  • šargarepa - 2 komada
  • crvena paprika - 1 komad
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • paradajz pire - 2 kašike
  • paradajz - 1 komad, dobro sazreo
  • beli luk - 4 čena
  • bujon od povrća - 1 kocka
  • lovorov list - 3 komada
  • so
  • biber - po ukusu
  • majčina dušica
  • kumin
  • muskatni oraščić
  • karanfilić
  • kurkuma
  • kardamon
  • cimet
  • čili
  • peršun - 1/4 veze
* merne jedinice

Način pripreme

Predstavljam vam crni pasulj kao jedan od najzanimljivijih i najukusnijih predstavnika porodice mahunarki. Prema opisu na pakovanju, to je odlična kombinacija vlakana i proteina, kojom se ne mogu pohvaliti ni voće ni meso i morski plodovi.

Ova sorta tamnog pasulja pomaže u borbi protiv hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi i nedostatak dragocenih supstanci za ćelije. Zanimljivo je da od njega nemate nadutost u stomaku, već naprotiv - njegova apsorpcija stvara zaštitu na crevima i želucu. Jedan tanjir supe od crnog pasulja sadrži oko 48 g ugljenih hidrata, 15 g vlakana, 21 g proteina i 1 g masti.

Jedna porcija supe od crnog pasulja obezbeđuje telu oko 20% preporučene dnevne količine gvožđa za odrasle i oko 5% potrebnog kalcijuma, sadrži i dobre količine kalijuma, fosfora, mangana, magnezijuma i vitamina B. Evo kako da pripremimo ovu veoma zdravu supu od pasulja.

Crni pasulj se dobro opere i namače najmanje 12 sati ili jedan dan u vodi, za to vreme nekoliko puta menjajući vodu.

Pošto se pasulj dovoljno potopi, ponovo se opere i prebaci u ekspres lonac. Sipajte 1, 5 litara vode i nakon što se para digne, smanjite vatru i ostavite pasulj da se kuva oko 30 minuta. Zatim sačekamo malo dok pritisak ne padne i otvorimo lonac.

Dok se pasulj kuva, crni luk, šargarepa, biber, beli luk se iseckaju na sitno, paradajz izrenda na krupno, a peršun nasecka.

U odgovarajućoj dubokoj šerpi zagrejte maslac i ulje i dodajte seckani luk, šargarepu i crvenu papriku i prstohvat soli. Pržite ih do zlatne boje, a zatim dodajte izgnječene čenove belog luka, alevu papriku, paradajz pire i rendani paradajz.

Dodajte im tri lovorova lista i kocku bujona od povrća, iz lonca prelijte vodu i pasulj, pa čim supa od pasulja provri, smanjite vatru i pustite da se krčka još pola sata. Začine i njihovu količinu birajte i dodajte po svom ukusu.

Prema etiketi na crnom pasulju, kao egzotičnija sorta, dobro se slaže sa egzotičnijim začinima kao što su kurkuma, karanfilić, čili, kardamom, muskatni oraščić i cimet. Začinila sam sa 1 kašičicom muškatnog oraščića, sa nekoliko prstohvata krupnog čilija, biberom i majčinom dušicom.

Pošto se crni pasulj pri kuvanju ne raspada, da bi supa od pasulja bila gušća, sipam dve-tri kutlače pasulja i od njega napravim pire. Pasiranu supu vratim u šerpu, dobro promešam i tek na kraju, kada je supa gotova, začinim solju po ukusu. Ako ranije dodate so, postoji rizik da se pasulj neće dobro skuvati.

Prilikom serviranja (po želji) posuti sitno seckanim svežim peršunom.

Dobar apetit i budite zdravi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: